Mensen maken west

Sophie Siemerink

Motivatie ontwerpwedstrijd Fonds voor West
Sophie Siemerink

In Amsterdam West ben ik thuis. Tijdens mijn afstuderen verhuisde ik uit Twente naar Amsterdam. Zonder plan, zonder geld, ik kende hier twee mensen en ik ging gewoon. Ik móest. In Amsterdam West werd ik volwassen; vond ik mijn eerste eigen kamer, maakte ik vrienden, begon ik als illustrator, werd ik verliefd, woon ik samen, kom ik thuis. Ik ga niet meer weg. Wat mijn huidige leven gevormd heeft, begon hier.

Dus toen ik (nog net op tijd) de vraag voorbij zag komen naar posters van lokale kunstenaars om de buurt op te vrolijken kon ik niet anders dan meedoen!

Op mijn poster zie je een hand tussen de bloemen uitsteken, op de hand zit een vlinder. Tijdens de lockdown liepen mijn vriend en ik elke ochtend een rondje door het Erasmuspark. Alsof we naar ons werk liepen. Het was net alsof de rust in de stad ervoor zorgde dat de vogels meer ruimte kregen om te zingen, we zagen meer beestjes en hadden veel meer aandacht voor de natuur zo dicht bij huis. Nu na de lockdown lopen we nog steeds elke dag een rondje. Uiteraard moeten we dan even op het randje bij het bloemenperk staan. Wat is het daar mooi! Dat wil ik graag aan de buurtbewoners meegeven. Blijf aandacht hebben voor de natuur en voor elkaar, dan zie je zo veel meer. Blijf even stil staan tussen de bloemen, misschien komt er wel een vlinder op je hand zitten.

Ik hoop ook dat het laat zien dat we samen door een hele vervreemdende tijd zijn gegaan. Van veel mensen hoor ik dat ze het besef van dagen, weken of maanden kwijtraakten. De ontwikkelingen volgden elkaar snel op: welke berichten konden we vertrouwen? Verwarring was universeel. Ik wil laten zien dat niemand hier alleen in stond. Daarom zie je grafische en natuurgetrouwe bloemen door elkaar. Wat is écht en wat niet? De hand is grafisch van vorm en heeft geen huidskleur, het kan daardoor van iedereen zijn.

Nog een beetje achtergrondinformatie:
Mijn naam is Sophie. Ik ben 29 jaar en sinds 2013 woon ik in Amsterdam West. Eerst nét boven het Erasmuspark (in een piepklein kamertje), nu (in een echt appartement) een straatje ten zuiden ervan. Een kleine twee jaar geleden ben ik begonnen als illustrator, daarnaast werk ik freelance als grafisch vormgever.

Ik kijk ontzettend uit naar het zien van de mooie posters die onze buurt gaan opvrolijken!

Groetjes! Sophie

http://www.sophiesiemerink.nl

Initiatiefnemers:
Beheerd door: