Mensen maken west

Marloes van Unen

Beste Fonds voor West,

Tijdens de pandemie zat iedereen opeens thuis en nog nooit heb ik zoveel contact met mijn buren gehad. Met de buurmeisjes zaten we stiekem om het dak te borrelen waardoor we onze studenten buren ontmoeten. We boden elkaar aan om gewichten en fitness spullen te lenen aangezien iedereen thuis aan het sporten is.

De buurvrouw rechtsonder die altijd wel geïnteresseerd was hoe het nou met ons ging. Ik woon samen met mijn vriend en zijn zoontje op 50m2. Met zijn alle hier wonen, werken en schooltje spelen is soms toch even slikken. Ook herinner ik me de man die sprak toen ik mijn lege flessen ging wegbrengen. Hij zat duidelijk verlegen om een praatje en daardoor wist ik in een mum van tijd alles over het leven van zijn zus in Zuidoost. Hardlopen met z’n alle door het Rembrandtpark of Erasmuspark. Elkaar met gekke bokkensprongen proberen te ontwijken.

Toen ik een man mijn zijn dochtertje voorrang gaf met oversteken antwoorde hij: “Ga jij maar ik heb toch geen haast meer” Want waar moet je nou nog naar toe? De vele blikken van verstandhouding die ik heb gewisseld tijden mijn wandelingen door de buurt. We keken elkaar aan en zeiden zonder woorden meer dan dat er te zeggen valt. Ik had nooit verwacht dat ik in zo’n crisis me zo verbonden zou voelen met de mensen uit mijn buurt. Al twaalf jaar woon ik in de Baarsjes. Mijn oudere ras Amsterdamse onderburen, de feestende studenten en alle mijn andere kleurrijke mede Amsterdammers horen bij mijn habitat. Het kleurrijke West is het decor van mijn veilige thuishaven.

Daarom wil ik nu graag iets terug doen voor mijn buurt. Ik heb het poster veelal getekend omdat ik het graag voor iedereen toegankelijk wil houden. Het laat de kleurrijke bewoners van West zien. Ieder individu is onderdeel van een groter geheel. Door de lockdown hebben we veel al met elkaar de kwetsbaren beschermd. Daar mogen we best trots op zijn!

Met de tekst:
“Jij,
Onderdeel van wij,
Zorg goed voor
Ons”

Refereer ik ook naar onze oud Burgermeester van der Laan zoals hij te zien is om Mercatorplein met de tekst “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar”.

Ik hoop dat dit vrolijke poster mensen raakt, verbind en hopelijk een glimlach bezorgd.

Marloes van Unen

www.marloesontwerpt.nu

Initiatiefnemers:
Beheerd door: