Mensen maken west

Birgit van der Jagt

Mijn Amsterdam West
Ik zie mijn deelname aan deze ontwerpwedstrijd als een ode aan West. Aan de plek waar ik kon en kan zijn wie ik wilde. Onder welke omstandigheden dan ook.

Amsterdam West betekent voor mij ‘thuis’.
Vorig jaar overleefde ik ternauwernood een agressieve bacterie in mijn longen. Bijna 2 weken lag ik aan de beademing op de IC. Toen ik wakker werd moest ik opnieuw leren lopen en was mijn bewegingsvrijheid beperkt. Het Erasmuspark speelde toen een grote rol in mijn leven. Elke dag probeerde ik een halve minuut meer te lopen dan de dag ervoor. Aan het einde van de wandeling beloonde ik mijzelf en degene die op dat moment de rolstoel duwde met een latte bij Terrasmus. Hoe vaak ik heb gezegd dat ik me geen betere plek kon wensen om te revalideren dan hier, in mijn buurtje in Amsterdam West, weet ik niet meer. Maar volgens mijn partner en dochter in ieder geval vaker dan 100 keer.

Toen we met z’n allen in lockdown gingen, en ik inmiddels een jaar aan het revalideren was, was ik behoorlijk getraind in het leven met beperkte bewegingsvrijheid. Maar de volledig eenzame quarantaine, zelfs afgesloten van mijn gezin om alle risico’s uit te sluiten, viel me vies tegen. Toen we we na 5 weken weer samen konden zijn en weer voorzichtig naar buiten konden, koersten we direct naar het Erasmuspark. De bloementuin volop in bloei.

Het Erasmuspark werd in de lockdown voor mij en veel buurtbewoners onze eigen kleine wereld. Onze eigen kleine maatschappij. De plek waar we met zijn allen samen konden zijn. Waar we elkaar ontmoetten en waar we ons met elkaar verbonden voelden. Op afstand, natuurlijk, maar in ieder geval wel samen. De plek waar we werkten, aten, barbecueden, speelden, sportten, zwommen, muziek maakten, praatten, creëerden, huilden en waar de lachsalvo’s je om de oren vlogen.

En nog steeds.

De plek waar iedereen komt: alle maten, rangen, kleuren, leeftijden en standen. Tijdens de lockdown besloot ik een project op te starten om iets bij te dragen aan de positiviteit. Ik maakte illustraties op aanvraag die ik poste op social media. De input kon van alles zijn: een woord, een zin, een titel, een personage, een spreuk, een vraag. Wat dan ook. Hier kreeg ik veel hartverwarmende reacties op. En ik ben blij dat ik nu iets soortgelijks voor mijn buurt kan doen in en na coronatijd. Ik heb geprobeerd om de vrolijkheid en de diversiteit die ik in het park voel te vangen. En het gevoel van samen je schouders eronder zetten en er iets van maken!

Wat ik onze buurtbewoners mee wil geven met deze poster is: samen komen we er wel. Dat hebben we bewezen toen we geen kant op konden en het met elkaar moesten doen. En ik denk dat we in deze tijd nog meer zijn gaan beseffen en waarderen op wat voor een prachtige plek we wonen met z’n allen hier in Amsterdam West.

Deze illustratie is gemaakt met Sakura Pigma Micron Fineliners, Talens ecoline, Winsor & Newton Promarkers op Winsor & Newton A3 aquarelpapier (cold pressed) 300 g/m2, 140 Lbs. Digitaal bewerkt.

Op mijn website is meer van mijn werk te zien: www.birgitvanderjagt.nl

Initiatiefnemers:
Beheerd door: