Mensen maken west

Sjoukje Dijkstra

Motivatie Poster Sjoukje Dijkstra
– waarom vind je het leuk om hieraan mee te doen,
– wat betekent Amsterdam West voor jou,
– wat wil je buurtbewoners meegeven met deze poster.

Het inspireert mij om aan deze ontwerp wedstrijd mee te doen, om vrolijke kleuren met een boodschap te laten zien aan de buurt in de echte wereld, i.p.v. virtueel en zo hopelijk mensen te inspireren voor een moment op de dag, terwijl ze voorbij wandelen of fietsen. Het inspireert mij om mijn werk voor meerdere mensen toegankelijk te maken op een manier die laagdrempelig is en ook weer van voorbijgaande aard is. De sprankeling van “het moment” dat je geïnspireerd word door iets wat je ziet op straat, dat komt in deze wedstrijd aanbod en trekt mij als maker.

Amsterdam West is de eerste aanraking voor mij met Amsterdam geweest zo’n 10 jaar geleden en ik koester hier dan ook speciale herinneringen aan. In het Erasmuspark zijn mooie feestjes gevierd en heerlijke ontspanningsmomenten op een kleedje met een boek, vinden hier nog steeds plaats. In West ben ik te bij vinden met vrienden en voor fietstochtjes door de buurten en dan kijk ik mijn ogen uit naar de veranderingen die er plaatsvinden en de levendigheid. Met deze poster wil ik mensen in West meegeven dat het een heerlijke plek is om te wonen en te zijn en dat ze daar ontzettend blij mee mogen zijn. Dat zij zich heerlijk vrij mogen voelen in west en genieten van de straten, de grachten, de parken en de plantzoenen. West is om te zoenen.

HUPPUL!!!!
Huppelen is voor mij een spontane vrolijke uiting van energie. Kinderen doen het tijdens het lopen net als het maken van een radslag. De onbevangenheid en de beleving van het moment zitten voor mij allemaal in huppelen. Voor volwassenen wellicht eerder te herkennen in het fluiten op de fiets. Je doet het wanneer je vrolijk bent, geen zorgen hebt en goede zin. Natuurlijk zit er een spelfout en twee uitroeptekens tussen, die het woord qua leesbaarheid vrij interpretabel maken en zelfs enkel het woord HUP valt als enkel woord te lezen. HUP werkt voor mij als aanmoediging, een korte actie kracht bij zetten. Hup even het huis uit voor een ommetje. Hup even een boodschapje halen. Hup even een babbeltje met de buurvrouw. Beeldend speel ik met de letters “als zijn het vormen” en zo ontstaan er woorden en kreten die niet helemaal kloppen en hierdoor mede je aandacht trekken. De felle vrolijke kleuren stralen je tegemoet en dat maakt alle spel en woord fouten weer goed en wellicht geeft het de kijker zelfs een beetje moed, om ook wat meer vanuit dit perspectief naar de wereld te kijken en haar/zijn buurt. De poster is opgebouwd uit een basis van typografisch drukwerk, wat ik vervaardigd heb bij de Grafische Werkplek Amsterdam, daarover heen heb ik handgeschreven woorden geschreven in een mooie blauw/groene tint met een acryl marker. Dit zijn flarden van mijn herinneringen aan West. Ik heb zelf een voorliefde voor tastbaar gemaakt beelden werk, wat vervolgens gescand kan worden en verveelvoudigd, het begint altijd met écht materiaal.

Sjoukje Dijkstra
www.sjoukje-dijkstra.com

Initiatiefnemers:
Beheerd door: